Общините Кубрат и Сливо поле започват изпълнението на европроект за енергийна ефективност

Съвместния проект „Common concept of energy efficiency of Slivo Pole and Kubrat municipalities” на двете общини се финансира от Европейския механизъм за градско развитие (EUCF) чрез Програма LIFE на Европейския съюз.

Целта на инвестицията е довеждане до значителни икономии при потреблението на електроенергия в публичния сектор.

В рамките на проекта първоначално на база редица проучвания ще се разработи Инвестиционна програма. Тя ще послужи за създаване на план за предстоящите инвестиции – изграждане на фотоволтаични паркове с мощност на всяка една от около 400 кВт, в двете общини. Предвиждат се още подмяна на улично и сградно осветление. Ще се сменят по около 5000 лампи, по 2500 улични лампи с мощност от 90 вата - с LED лампи от 20 вата, както и по 2500 лампи в сгради със средна мощност 32 вата - с LED лампи от 7 вата.

Предвижда се саниране на общински и жилищни сгради с обща разгъната площ от около 113 000 кв. метра. Обмисля се замяна на дизеловото гориво, въглищата, дървата и електроенергията, използвани за отопление на общински сгради с топлинна енергия от фирма - индустриален партньор. Идеята е излишната топлоенергия от производството в предприятието да се предава за отоплението на общински сгради - училище, поликлиника, полиция и детска градина.

Бюджетът на проекта е в размер на 60 000 евро, а периода за изпълнението му – 36 месеца.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.