ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВА ЕКСПЕДИЦИЯ ПО ПРОЕКТА SCIRENA II

Първа експедиция по проекта SCIRENA II „Диагностичен анализ на морската околна среда в Черно море по отношение на военните действия на територията на Република Украйна“ бе проведена в периода 11.08 - 16.08.2024 г. Той се финансира от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

Проектът се изпълнява от Института по морски изследвания на Кралство Норвегия (Havforskningsinstituttet), ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и Басейнова дирекция „Черноморски район“. Той е естествено продължение на SCIRENA Black Sea.

Експедицията е проведена на борда на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, като са извършени пробонабирания в избрани крайбрежни и дълбоководни пунктове, с фокус върху картиране на морското дъно и местообитанията, замърсители в биотата и седименти в избрани крайбрежни и дълбоководни пунктове. Обследвани и анализирани са индикатори (дискриптори) за натиск от човешка дейност върху биоразнообразието и стопанско значими видове за Черно море.

Освен партниращите си организации от България и Кралство Норвегия, за участие в изследванията са поканени и представители на Университет „Асен Златаров“, гр. Бургас, Технически университет-Варна и Институт по океанология-Варна.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна