ЕК одобри Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 с включени приоритети по ФСП и Териториални планове за справедлив преход

Близо 2,9 млрд. лв. европейски и национален ресурс ще бъдат инвестирани в 3-те въглищни региона

С Решение № C(2023)9266 final от 20.12.2023 г. Европейската комисия одобри нова версия на Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. с включени приоритети и финансиране от Фонда за справедлив преход (ФСП) в размер на близо 2,9 млрд. лв. европейски и национален ресурс. Приложения към програмата са и 3-те Териториални плана за справедлив преход на областите Перник, Кюстендил и Стара Загора заедно с 10 прилежащи общини. Тези територии бъдат изправени пред дълбока икономическа трансформация през следващите десетилетия в резултат от прехода към климатична неутралност.

Средствата по ПРР 2021-2027 г. ще бъдат насочени към дейности и инвестиции, идентифицирани в одобрените териториални планове, допринасящи за смекчаване на негативните социално-икономически последствия за трите региона и подкрепа на хората в тях.

Това включва мерки за повишаване квалификацията и уменията на засегнатите работници в секторите на въгледобива и производството на електроенергия от полезни изкопаеми, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия, възстановяване на минните терени за индустриални нужди.

Програмата и плановете към нея са разработени в тесен диалог с всички заинтересованите страни на национално и регионално ниво, включително социалните партньори, операторите на мини и горивни инсталации и широката общественост в засегнатите региони.

Подкрепата по ПРР 2021-2027 г. ще бъде предоставяна на база открити и прозрачни конкурентни процедури и след експертна оценка на предложените инвестиции и дейности и при строго спазване на националното и европейско законодателство в областта на европейските фондове при споделено управление.