ПЪРВИЯТ ВЪГЛЕРОДНО НЕУТРАЛЕН ЗАВОД В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ В ДЕВНЯ

На церемония в Брюксел „Девня Цимент“ АД подписа официално споразумение за финансиране по Фонд „Иновации“ за проекта ANRAV за улавяне и съхранение на въглеродни емисии. Това е първият подобен проект в Източна Европа, както и първият, подкрепен от Фонд „Иновации“ на Балканите.

Общият размер на инвестицията е близо 190 милиона евро, като основен бенефициент е „Девня Цимент“ АД, а стратегически партньор - компанията PetroCeltic, оперираща в нефтената и газова индустрия. Част от финансирането на проекта ще бъде собствено участие. То ще бъде поето от компанията - собственик на „Девня Цимент“ АД, Heidelberg Materials. 

Целта на проекта ANRAV е да превърне завода на „Девня Цимент“ АД в първото въглеродно неутрално индустриално предприятие в страната като реализира система за улавяне, транспортиране и съхранение на CO2 емисии с капацитет от около 800,000t CO2 на година.

Очаква се иновативната система да започне да функционира през 2028 година. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна