ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ПРЧР

Областният информационен център-Варна се включи в начална пресконференция по проекта „Грижа в дома в община Варна“. Той се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Общият му бюджет е 3 318 591, 12 лв. Бенефициент е местната администрация.

Общата цел на проекта е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги и разширяване на възможностите за социално включване на хора в неравностойно положение.

Проектът предвижда предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Сред дейностите, които ще бъдат изпълнявани в полза на потребителите, са още доставка на храна и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания. По проекта ще бъдат проведени и обучения на служителите, осигуряващи мобилните интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Услугите, които изпълняват превантивна роля и спомагат за социалното сближаване, ще се предоставят безвъзмездно на потребителите. Те ще бъдат обгрижвани от над 100 специалисти, сред които социални работници, домашни помощници, медицински сестри, психолози, рехабилитатори и др. Индикативният брой потребители на услугите е 633, но при необходимост ще бъдат обхващани и желаещи над капацитета. Екипите ще посещават представителите на целевата група и ще осигуряват необходимите грижи в зависимост от техните потребности и желания. Към момента по проекта се обслужват 207 потребители от 65 назначени служители. Продължава обработването на заявления за ползване на услугите.

Проектът е стартирал на 3.01.2023 г. и ще продължи до 3.01.2024 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна