СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОИЦ-ВАРНА ЧУЖДЕНЦИ ПРОУЧИХА ДОБРИ ЕКО ПРАКТИКИ В БЕЛОСЛАВ

Представители на международни организации, гостуващи у нас в изпълнение на проекта Municipality Urban Cleaners по Програма „Еразъм+“, посетиха Община Белослав, за да се запознаят с добри практики за разделно сметосъбиране и опазване на околната среда. Основната цел на проекта, по който от българска страна работи Агенцията за икономическо развитие – Варна, е да се подобри достъпът до обучения и квалификация на работещите в общинското и градско почистване, както и да бъдат намерени иновативни и практически подходи за гарантиране на здравето и безопасността им.

По време на посещението, в което се включиха гости от Италия, Гърция и Кипър, бе демонстрирана модерната система за разделно сметосъбиране в Белослав, изградена с финансиране от ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г. С европейските средства по проекта са обособени 11 площадки на общински терени, като на всяка от тях е разположен комплект от три подземни контейнера с обем 1,5 м3. Те са поставени в специално изградени за целта бункери, състоящи се от надземно и подземно устройство.

В рамките на визитата бе представен и проектът „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. Неговата цел е намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници чрез разработване на иновативен модел за оползотворяването им на местно ниво.

Интерес сред чуждестранните гости предизвика демонстрационна техника, с помощта на която Община Белослав превръща пластмасови отпадъци, събрани от домакинствата, в аксесоари. Целта е да се покаже нагледно как ненужната пластмаса от бита може да се оползотворява и да се стимулира нейното разделно събиране.

Участниците в срещата изразиха своята благодарност към ОИЦ-Варна за съдействието и посредничеството, вследствие на което са създадени полезни контакти и предпоставки за бъдещо сътрудничество между тях.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна