ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК ЗАПОЧВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА „ГРИЖА В ДОМА“

Община Долни чифлик започва изпълнението на проекта „Грижа в дома в община Долни чифлик“, стана ясно на пресконференция на местната администрация. Той се финансира от Програма “Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. Общата стойност на инвестицията е 566 406, 76 лева.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот на хора с увреждания и възрастни в невъзможност за самообслужване в Община Долни чифлик чрез осигуряване на подкрепа в домашна среда. Той ще обхване 106 лица от 11 населени места.

Дейностите са свързани с идентифициране на нуждите и решаване на проблеми на представителите на целевите групи, включени в проекта. Ще бъдат предоставяни разнообразни почасови социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, адаптирани към основните нужди на хората в неравностойно положение.

В зависимост от индивидуалния план, за период от 12 месеца на всеки потребител ще бъдат осигурявани някои от следните услуги: почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в дома и психологическа подкрепа; доставка на храна и продукти от първа необходимост; заплащане на битови сметки; заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите; предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и други специалисти при необходимост.

Като целева група в проекта ще бъдат включени и служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги - диспечер, технически сътрудник, домашни санитари, експерт „психо-социална подкрепа“, социален работник, медицинска сестра, шофьор, супервайзор.

Проектът е стартирал на 1.01.2023 г. и ще продължи до 1.03.2024 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна