МИГ „ВЪЗХОД“ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ В ДАНИЯ

Представители на МИГ „Възход-Ветрино, Вълчи дол, Провадия“ посетиха две Местни инициативни групи, развиващи дейност на територията на регион Южна Зеландия в Дания - МИГ SJÆLLANDSYD и МИГ Slagelse. Визитата е проведена в края на септември съгласно графика за дейностите на МИГ „Възход“, които включват организиране и провеждане на срещи за обмяна на опит, добри практики и знания с други местни инициативни групи от страните-членки на ЕС, които също прилагат подхода Водено от общностите местно развитие.

Домакините са споделили своя богат опит в работата по подхода. Гостите са се запознали с реализирани иновативни проекти в сферата на туризма, подпомагане развитието на малкия бизнес, екологичните дейности и опазването на културното наследство.

По време на посещението са проведени две работни срещи, след което са посетени обекти, подпомогнати от МИГ: фитнес център и екологична отоплителна инсталация на обществена сграда в Præstø; природна зона за отдих в Baarse; „Møns is“ - ферма за млечни крави с мандра, производство и продажба на сладолед директно от фермата; иновативен Геоцентър Møns Klint и природната забележителност „Møns klint“ (Скала край Балтийско море), където МИГ е финансирал площадка за игра и съоръжения от варовик; „Горската кула на Зеландия“ в Rønnede, предлагаща възможност за докосване до природата с 360о гледка върху ландшафта на Южна Зеландия; Музей на автобусите в Skælskør - най-големият автобусен музей в скандинавските страни; Хижите на дърветата „Møllegårdens“ в Dalmose; „Ъгълът на Бруунс“ в Skælskør - артистична среда, където творчеството и културата процъфтяват в социална работилница и магазин на четирима художници, и „Nyderiet“ в Boeslunde - малък магазин, продаващ разнообразни местни продукти.

В края на визитата екипите на местните инициативни групи са заявили готовност да продължат своето съвместно сътрудничество. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна