ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ПМДР

Областният информационен център-Варна се включи в пресконференция по проекта “Напред - назад през уикенда на територията на МИРГ Варна”. Той се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. чрез подхода Водено от общностите местно развитие. Общият му бюджет е 54 682, 50 лева. Бенефициент е Сдружение „Център за устойчиво социално развитие“.

Проектът цели популяризиране на туристически, етнографски, природосъобразни услуги, екотуризъм, включително обекти в Натура 2000, и изграждане на система за информация и онлайн доставки на стоки и услуги в секторите „Рибарство“ и „Синя икономика“.

По проекта ще бъде създадена уеб базирана платформа за информация, популяризиране и резервации на обекти, свързани с културно-историческото, природното и морско наследство на територията на варненския район „Аспарухово“ и общините Белослав и Аксаково. Тя ще събере на едно място данни за малко известни обекти, маршрути и събития, както и информация за рибарския сектор, възможности за контакт и алтернативни предложения като риболовен и приключенски туризъм и др. С нейна помощ рибарите ще могат по-лесно да реализират добива си, а посетителите на уеб приложението ще имат възможността за избор и съставяне на уникални маршрути за посещения на забележителности и природни обекти, съчетани с нощувки в етнографски комплекси, къщи за гости или семейни хотели, както и директна връзка за закупуване на стоки от рибари и производители. Участието в онлайн платформата ще бъде безплатно.

Сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проекта, е и изготвяне на рекламни клипове, които да популяризират рибарската общност. В тях ще бъдат заснети обекти, свързани със самобитния живот на рибарите, техния добив и предлагането на стоки и услуги.

Проектът е стартирал на 24.10.2023 г. и ще продължи до 30.11.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна