ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В СРЕЩА ПО ЕКОЛОГИЧЕН ПРОЕКТ

Областният информационен център-Варна се включи в семинар по проекта SEALIVE - Strategies of circular Economy and Advanced bio-based solutions to keep our Lands and seas alIVE from plastics contamination. Той се финансира от Програма „Хоризонт 2020“. Общата му стойност е 10, 26 милиона евро. Консорциумът по проекта се състои от малки, средни и големи предприятия, университети, изследователски, технологични и неправителствени организации от 13 различни държави в Европа (Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Испания) и Южна Америка (Аржентина).

SEALIVE има за цел да демонстрира иновативни кръгови стратегии за пластмаси на биологична основа в приложения на сушата и в морето, като по този начин предлага решения на проблема със замърсяването с този вид материал. Проектът има амбицията да генерира нови пластмаси на биологична основа с усъвършенствани свойства и повишена ефективност, да подобри технологиите за обработка и дизайна на продукта и да приложи ефективни решения в края на жизнения му цикъл.

По време на събитието в морската столица, организирано от Черноморската мрежа на НПО – Варна в сътрудничество с Център за проекти и изследвания AKTI (Кипър) и Isotech Ltd (Кипър), присъстващите бяха запознати с вредите от генерирането и лошото управление на пластмасовите отпадъци, с основните замърсители, както и с рисковете от въздействието върху природата на този вид материал.

В рамките на срещата по проекта бяха показани иновативни изделия, направени от пластмаса, които могат да бъдат прилагани в бита, рибарството, земеделието и други сфери на живота - твърди опаковки за хранителни продукти, пластмасови прибори за хранене за многократна употреба, опаковка от гъвкаво фолио на биологична основа за дълбоко замразяване, мрежеста торба за стриди, рибарска мрежа и др. Всички те са биоразградими в морето и на сушата с възможности за многократна употреба,  рециклиране и компостиране.

Проектът SEALIVE е стартирал през октомври 2019 г. и ще продължи до март 2024 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна