ПО ПРОЕКТ ОБОСОБИХА ТУРИСТИЧЕСКА ЗОНА В МЕСТНОСТТА АВРЕНСКА ПОЛЯНА

Зона за отдих и туризъм бе създадена край Белослав по проекта „Обособяване на туристическа зона в местност „Авренска поляна“, с цел популяризиране на местното природно, културно и историческо наследство на територията на МИГ „Аврен – Белослав“. Той се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез МИГ „Аврен-Белослав“, Мярка 19.2/7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“. Общата стойност на проекта е 322 800 лв. Бенефициент е Община Белослав.

Целта е популяризиране на местното природно, културно и историческо наследство чрез възстановяване на техническата инфраструктура и облагородяване на местността Авренска поляна, създаване на благоприятни условия за отдих на жителите и гостите на общината, както и повишаване информираността на населението за туристическия й потенциал.

С европейските средства е ремонтирана съществуващата сцена и е изграден амфитеатър. Паркингът в местността е рехабилитиран, засадени са широколистни дървета. Монтирани са соларни лампи, съоръжения и уреди в обособената туристическа зона. В района са разположени беседки, преместваеми барбекюта, кошчета за отпадъци. Поставени са контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Проектът е стартирал на 20.05.2021 г. и е продължил до 30.06.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна