ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО МЯРКАТА „АДАПТИРАНА РАБОТНА СРЕДА“ ПО ПРЧР

ОИЦ-Варна се включи в онлайн информационен ден по мярката „Адаптирана работна среда“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Участие в събитието взеха представители на бизнеса и други заинтересовани. По време на уебинара бяха представени условията за кандидатстване и приложенията към тях, след което участниците имаха възможност да задават въпроси по процедурата.

Нейната основната цел е да бъде оказана подкрепа на предприятията в осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Бюджетът на мярката е 100 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за едно проектно предложения е 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. Допустими бенефициенти са търговци по смисъла на Търговския закон. За големите предприятия се изисква съфинансиране в размер на 20% от стойността на проекта, а за останалите БФП е 100%.

Задължителна дейност в проектните предложения трябва да бъде разработването и прилагането на „зелени“ модели на организация на труда, включително изготвянето на „зелени“ карти за работните процеси. Допустимо е и провеждането на обучения, насочени към внедряване на „зелените“ модели. С цел превенция и профилактика на бърнаут на работното място и ефектите от COVID-пандемията върху менталното здраве може да бъде осигурена психологическа подкрепа за заетите в предприятието. Със средства от проекта могат да бъдат закупени лични предпазни средства и специално работно облекло, както и колективни предпазни средства. Допуска се модернизация, реконструкция или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд. Сред допустимите дейности по мярката „Адаптирана работна среда“ е осигуряването на социални придобивки за работещите, включително ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 януари 2024 г.

 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна