ПО ПРОЕКТ ОРГАНИЗИРАТ КУРС ЗА НАПРЕДНАЛИ ВОДОЛАЗИ

Десет души над 18-годишна възраст с регистрирани поне 10 водолазни спускания и с адресна регистрация в гр. Варна ще имат възможността да се включат в обучение за напреднали водолази. То ще започне на 15 ноември тази година и ще продължи седем дни. Курсът ще се проведе в изпълнение на проекта „Обучение за напреднали водолази с допълнителна квалификация и възможност за трудова реализация”. Той се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. чрез подхода Водено от общностите местно развитие. Бенефициент е Сдружение „Инициативи за обществено развитие”. Общата стойност на проекта е 26 950 лв. Неговата основна цел е повишаване квалификацията, знанията и уменията на начинаещи водолази и бъдеща реализация в областта на морските изследвания.

По време на обучението ще бъдат извършвани гмуркания с партньор или в група на дълбочина до 30 метра. То включва модулите „Гмуркане с Нитрокс”, „Гмуркане от лодка”, „Навигация” и „Дълбочинно гмуркане”. Курсът ще има академична и практическа част. В рамките на първата ще бъдат провеждани лекции в персонализирана онлайн платформа, а по време на втората ще се извършват гмуркания в открити води.  Всеки курсист ще трябва да изпълнява набор от упражнения, свързани с неговата безопасност под вода, като ще бъде правена цялостна оценка на поведението му на по-голяма дълбочина. В програмата е предвидена и лекция на тема „Изследвания на морски живи ресурси в Черно море – дейности и предизвикателства пред Института по рибни ресурси – Варна“.

След полагане на изпит успешно завършилите обучението водолази ще получат международни сертификати за всяка придобита специалност.

Проектът е стартирал на 24.10.2023 г. и ще продължи до 30.11.2023 г.

 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна