ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ОПРР

Областният информационен център-Варна се включи във встъпителна пресконференция по проекта „Модернизация на културна инфраструктура на град Варна – НЧ „Петко Рачев Славейков 1928“. Той се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 1 277 090, 67 лв. Бенефициент е Община Варна.

Основната цел на проекта е да се обнови и модернизира сградата на Народно читалище „П. Р. Славейков 1928“ и да се създадат по-добри условия за културна дейност в региона.

С европейските средства ще бъде реконструирана сградата на читалището, която се намира на бул.”Константин и Фружин” №21 във варненския кв. „Владиславово“. Предвижда се да бъдат реновирани около 2332 кв.м. разгърната застроена площ, като се изпълнят всички задължителни енергоспестяващи мерки, предписани в обследването. Ще бъде направена топлоизолация, дограмата ще бъде подменена. Предстои монтаж на нови врати и подмяна на старите осветителни тела с нови енергоспестяващи LED лампи. Сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проекта, са още шпакловка и боядисване, както и ремонт на площадки и стълби пред входа на читалището. Ще бъде осигурена и достъпна среда за хора с увреждания. Предвидено е да бъдат монтирани три рампи и платформа за хора с увреждания. За тях ще бъде обособено и специално сервизно помещение в сградата.

Реализирането на проектните дейности ще доведе до по-висока енергийна ефективност и ще допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление. Ще се подобрят микроклиматът на работещите в читалището и условията за пребиваване за посетителите - възрастни, младежи и деца.

Проектът е стартирал на 23.07.2021 г. и ще продължи до 23.12.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg;  страница във FB: Областен информационен център - Варна