НОВИТЕ ЕЛЕКТРОБУСИ, ЗАКУПЕНИ ПО ПРОЕКТ, СЕ ВКЛЮЧИХА В ТРАНСПОРТНАТА СХЕМА НА ВАРНА

60 нови електрически автобуса се включиха в обслужването на линиите на обществения градски транспорт в морската столица. Те са закупени по проекта „Екологично чист транспорт за Варна“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 84 850 958, 84 лв. Бенефициент е Община Варна.

Новите електрически автобуси са екологични, модерно оборудвани и удобни. Използването им води до опазване на околната среда чрез значително намаляване на фините прахови частици и на нивата на азотни оксиди във въздуха. По проекта са доставени общо 60 електрически автобусa. 40 от тях са тип „соло“, а останалите - тип „съчленен“. И двата вида возила се движат на батерии от модулен тип с възможност за подмяна и за бързо и бавно зареждане. Снабдени са с климатици и допълнително отопление, както и с рампа за колички за деца и за трудно подвижни хора.

Заедно с автобусите са доставени 60 броя зарядни станции за бавно зареждане, монтирани в депото на общинската фирма „Градски транспорт”. Два броя зарядни станции за бързо зареждане са поставени на обръщачите „Владиславово“ и „Почивка“, като местата се явяват последните спирки на повече от 70% от автобусните линии в транспортната схема.

Проектът „Екологично чист транспорт за Варна“ е стартирал на 9.11.2019 г. и ще продължи до 26.04.2024 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg;  страница във FB: Областен информационен център - Варна