САНИРАТ ТРИ УЧИЛИЩА И ДВЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВЪВ ВАРНА СЪС СРЕДСТВА ОТ НПВУ

Три училища и две детски градини във Варна ще бъдат санирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост - процедура “Модернизация на образователна среда“. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 17,5 млн. лв. Бенефициент е Община Варна.

В ОУ „Добри Чинтулов“ ще бъдат извършени смяна на външната дограма, цялостна топлоизолация и подмяна на подовите настилки, вътрешен ремонт. Ще се изгради и STEM среда. В ОУ „Йордан Йовков“ третият етаж ще бъде преустроен за осигуряване на STEM среда, ще има подмяна на външната дограма, монтиране на фасадна система с топлоизолация и  каменна облицовка, за да се  постигне клас „А“ на енергийна ефективност. Ремонтът включва и мерки за намаляване разходите за отопление. Ще бъдат изградени всички елементи за достъпна среда, включително и нов асансьор. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат ремонтирани учебните стаи, коридорите, санитарните възли и фасадната топлоизолация и ще се извърши  подмяна на дограма, хидро - и топлоизолация на покривни конструкции, подове и др. Предвидено е изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствено потребление, която ще е на покрива на основната сграда. Ремонт ще има и в пространството пред централния вход, за да се подобри достъпът до сградата. И в това училище се предвижда изграждане на STEM среда.

В ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ предстои изграждане на външен асансьор, надстрояване на топла връзка, надстрояване и пристрояване на тераса над физкултурен салон и изграждане на английски двор, газифициране на сградата и монтиране на фотоволтаична централа. В ДГ №18 „Чайка“ ще се направят топлоизолация на фасадата и покрива, подмяна на дограма, облицовка на басейна, ремонт на помещенията на детските групи, подмяна на ВиК и електрическата инсталация, както и котелната уредба.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/;  web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна