ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКА ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА КИТИ НА ПГХ И ХВТ „ДМ. ИВ. МЕНДЕЛЕЕВ“-ВАРНА

Областният информационен център-Варна, като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион, проведе публично обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Надграждане на връзката на образованието с пазара на труда чрез разширяване на дуалната система на обучение в ПОО и подобряване средата на пребиваване в Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Дм. Ив. Менделеев“ - гр. Варна“. В събитието се включиха учители и ученици от гр. Варна и други общини в областта, Регионално управление по образованието-Варна, бизнес, медии и други заинтересовани. Те бяха запознати със съдържанието на концепцията и видовете дейности, предвидени за изпълнение.

Тя е на обща стойност 2 680 000 лв. и включва пет проектни идеи, по които ще работят три партньори - ПГХ и ХВТ „Дм. Ив. Менделеев“, Регионално управление на образованието-Варна и „ДМ България“ ЕООД. Проектите ще бъдат финансирани от две програми – „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. и „Образование“ 2021-2027 г. Сред дейностите, предвидени за изпълнение, са ремонт на ученическото общежитие към гимназията и облагородяване на района около него, засилване ролята на дуалното обучение чрез повишаване квалификацията на учителите, подновяване на материалната база, закупуване на оборудване и материали за целите на дуалното обучение, разработване на учебни помагала и материали за специфична професионална подготовка, осигуряване на ученически стажове и допълнителни занимания по чужд език за възпитаниците на гимназията, въвеждане на нови и модерни методи за преподаване, обучения за ментори, организиране на изложения за кариерно ориентиране и др.

Всички мнения за концепцията, събрани чрез анкетиране и по време на публичното обсъждане, ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за Североизточен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение. До момента в анкетирането са се включили над 160 души, като техният брой продължава да расте.

Всеки, който желае да попълни анкетата и да даде подкрепа и предложения за концепцията, може да го направи на следния линк https://forms.gle/HqbezJ69jTUqMi9c9.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна