ОБЩИНА ВАРНА ПРИЕМА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО „ИНТЕГРИРАНО ГРАДСКО РАЗВИТИЕ“

Община Варна приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. в срок до 9 май. Общината, в качеството си на териториален орган по подбор на проектните идеи, кани всички заинтересовани страни да се включат в процедурата. 

Предстои провеждането на информационно събитие през април, по време на което ще бъдат представени условията и документите за кандидатстване, както и приоритетите на Плана за интегрирано развитие на Община Варна 2021-2027 г. (ПИРО), в изпълнение на който ще бъдат финансирани проектни предложения на територията на цялата община или съседните общини. Бюджетът на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 58,5 млн. лв. Предвиденият размер на БФП за една проектна идея не може да бъде по-малък от 1%, а максималният, независимо от вида на мерките и броя на партньорите, включени в нея, не може да надвишава 50% от заделения за конкретната община индикативен бюджет.

Съгласно указанията за кандидатстване на управляващия орган, допустими бенефициенти могат да бъдат държавни органи, областни администрации, културни институти, представители на бизнеса и Сдружения на собственици на сгради в режим на етажна собственост. С проекти могат да кандидатстват също представители на гражданското общество - неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати. Допустими бенефициенти са и представители на научната и академична общност, като училища и висши учебни заведения. Могат да кандидатстват също лечебните заведения с държавна или общинска собственост, но в партньорство съответно с Министерството на здравеопазването (в случай на държавна собственост) или общината (в случай на общинска собственост).

Допустимите дейности са свързани с инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност на жилищни и нежилищни сгради, устойчива мобилност, пътна инфраструктура, функционални връзки и пътна безопасност, зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства, образователна, здравна и социална инфраструктура, жилищно настаняване, култура, спорт и туризъм.

Крайният срок за подаване на проектни идеи е 9.05.2024 г., 17:30 часа, на адрес - delovodstvo@varna.bg. Проектни идеи, постъпили след този срок, няма да бъдат разглеждани. Пълният пакет документи за кандидатстване, както и детайлна информация за допустимите дейности са публикувани на следните адреси: bgregio.eu, както и на сайта на Община Варна https://varna.bg/bg/2363.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна