ВАРНЕНСКИ УЧЕНИЦИ УСВОИХА НОВИ ТЕХНИКИ В МОДАТА НА СТАЖ В ПОРТУГАЛИЯ

Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн – Варна работи по проекта „Усвояване на нови умения и иновативни техники за работа в сектора на модата и красотата“. Той се финансира от Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“.

В проекта участват 30 ученици от специалностите „Моден дизайн“, „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, „Бутикови облекла и Компютърно проектиране и десениране на тъкани площни изделия“, „Организация и технология на фризьорските услуги“, „Организация и технология на козметичните услуги“, „Организация и технология на маникюрната и педикюрната дейност“ и „Театрален грим и перуки“.

В периода 29.03.2024 г. – 21.04.2024 г., младежите са провели триседмичен стаж в реална работна среда в текстилни и шивашки предприятия, козметични и фризьорски салони в гр. Барселуш – Португалия. По време на престоя си те са се включили в практически задачи под наставничеството на опитни специалисти от компаниите. Учениците са надградили получените в училище знания и са формирали специфични нови професионални компетенции в областта на изработката на дрехи от текстил според съвременните тенденции за устойчивост и компютъризирани методи на работа. Те са усвоили умения за работа с интернационални клиенти, иновативни техники в сектора на модата и красотата. Възпитаниците на гимназията са имали възможността да развият и знанията си по чужди езици.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg;  страница във FB: Областен информационен център - Варна