ОБЩИНА ВАРНА СЕ ВКЛЮЧВА КАТО ПАРТНЬОР В ТРАНСГРАНИЧНИ ПРОЕКТИ

Варненският общински съвет даде съгласие местната администрация да се включи като партньор в четири проекта по Програма Интеррег „Евро-Средиземноморски басейн“ 2021-2027 г., за които е получила покана.

Първото проектно предложение – „WISE Circularity: Women`s Initiative for Sustainable Economy Circularity“, има за цел да стимулира активното участие на жените в дейности за кръгова икономика, като се фокусира върху рециклирането на отпадъци от храни, опаковки и текстил. Партньори по проекта са организации от Хърватия, Гърция, Испания, Босна и Италия.

Второто проектно предложение – „Revive & Repair: Empowering Skills for Sustainable Consumption“ цели да насърчи устойчивостта и професионалното образование чрез създаване на центрове за ремонт на електронни уреди. Освен Община Варна, партньори по проекта са организации от Босна, Кипър, Италия и Гърция.

BROCH: „Brownfield Regeneration into Outer Community Hubs“ е наименованието на третото проектно предложение, което се фокусира върху ролята на изоставените индустриални зони и потенциала им да се превърнат в устойчиви зони за икономика с по-ниски въглеродни емисии и по-добро качество на живот. Партньори са организации от Гърция, Италия, Словения, Кипър и Албания.

Четвъртото проектно предложение – „METAEDUCATE – Empowering Learners through Immersive and Personalized Education“, има за цел да осъвремени образованието чрез използване на иновативни технологии, разработване на триизмерна среда за обучение, интегриране на интерактивни функции и инструменти и др. Партньори по проекта, освен Община Варна, са организации от Гърция, Италия, Испания и Северна Македония.

Местният парламент прие и решение общината да участва като партньор в проекта „CSI-MARINE – Circular Solutions for Innovative Marine Litter Management“ по Програма Интеррег „Европа“. Неговата цел е да се подобри капацитетът за ефективно откриване, управление и намаляване на морските отпадъци чрез приемане и интегриране на иновативни технологични решения и доказани методологии. Партньори по проекта са организации от Литва, Албания, Италия, Швеция, Гърция, Унгария и Франция.

Общият бюджет на всеки един от проектите е до 1 500 000 евро, а като партньор по тях Община Варна ще разполага индикативно с до 200 000 евро. Безвъзмездната финансова помощ е 80%. Съфинансирането е в размер на 20%. 15 на сто от тях ще осигури МРРБ, а 5% - местната администрация. Община Варна може да участва като партньор в най-много два проекта.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна