ОИЦ-ВАРНА ДОМАКИНСТВА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА EURO-MED

Областният информационен център-Варна бе домакин на среща със заинтересовани страни по проекта TOURISMO. Той се финансира от Програма Euro-MED 2021-2027 г. Общият му бюджет е 2 980 995 евро. По проекта работят 10 партньори и 16 асоциирани организации от седем европейски държави – Гърция, Италия, Испания, Кипър, България (Агенция за икономическо развитие-Варна), Хърватия и Малта. Водеща е Агенцията за развитие на Южнобеломорски регион – READ S.A., Гърция.

Основната цел на проекта е преминаването към съзнателен и устойчив туризъм чрез използване на иновативни технологии за наблюдение и управление на туристическите потоци, участие на различни заинтересовани страни, подобряване на услугите в сектора и по-силно ангажиране на крайните потребители. Проектът ще се съсредоточи върху райони с висока концентрация на туристи в седем пилотни обекта в партньорските държави, като един от тях е град Варна. В морската столица е предвидено реализирането на пилотна дейност, свързана с мониторинг и оценка на потоците от хора с термо камера от дрон на три ключови места в централната част в определени часове и дни през трите най-натоварени туристически месеци в годината - юни, юли и август.

По време на срещата участниците в нея имаха възможността да дадат мнения и препоръки, както и да отправят предложения, свързани с реализирането на планираните дейности по проекта. Беше обсъдено разполагането на точките за наблюдение на различни места във Варна, за да бъдат проследени туристическите потоци и нивото на замърсяване в определените райони. Събраната информация ще послужи за прогнози и планиране в сферата на туризма.

В рамките на събитието бе представен и проектът DANUBE WOOD(s) ROUTE. Той се  финансира от програма Интеррег „Дунавски регион“ 2021-2027 г. Партньори са организации от Словения, Германия, България (АИР-Варна), Румъния, Чехия, Черна гора, Хърватия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина. Проектът има за цел да подобри условията за регионално развитие, базирано на устойчивата валоризация на природните и културни ресурси чрез широк кръг заинтересовани страни. Това ще бъде постигнато с разработването на нови продукти и услуги за екотуризъм.

Присъстващите научиха и кои са основните цели, дейности и очакваните резултати от изпълнението на проекта WINBLUE, който се реализира с подкрепата на програмата на Европейския Фонд за Морско Общество, Рибарство и Аквакултура (EMFAF).

Видео от срещата можете да видите ТУК


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна