ОБЩИНА ВАРНА СЕ ВКЛЮЧВА КАТО ПАРТНЬОР В ДВА ПРОЕКТА ПО ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ NEXT „ЧЕРНОМОРСКИ БАСЕЙН“

На свое заседание Варненският общински съвет даде съгласие местната администрация да се включи като партньор в два проекта, финансирани от Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027 г.

Единият - „Zero – C”, има за цел да насърчи публичните органи, неправителствените организации и академичните среди да се стремят към постигането на нулеви въглеродни емисии. Водеща е турска организация, а партньорите са от Гърция, Украйна, България и Грузия.

Вторият проект – “Green Lab”, е насочен към създаването на експериментални паркове чрез прилагане на иновативни решения като интелигентно напояване, системи за възобновяема енергия и подобряване на биологичното разнообразие. Водеща организация е община Есенюрт-Истанбул, а консорциумът по проекта се състои от партньори от Гърция, България и Украйна.

Общият размер на финансирането за всеки един от проектите е до 1,5 млн. евро. Бюджетът на Варна ще бъде между 200 и 350 хил. евро в зависимост от броя на партньорите. 90% от средствата ще бъдат осигурени от програмата, 8% - от МРРБ, а 2% е съфинансирането от Община Варна.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна