ОБЩИНА ВАРНА ЩЕ КАНДИДАТСТВА С ПРОЕКТ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА ОТ МАЛЦИНСТВАТА

Постоянната комисия „Наука и образование“ към Общински съвет -Варна даде съгласие местната администрация да подаде проектно предложение по процедурата „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ по Програма „Образование“ 2021-2027 година. Размерът на финансиране, за който Община Варна ще кандидатства, е 500 хил. лева, като съфинансиране не се изисква.

Проектът „За децата и цветята на Варна – интеркултурно образование чрез знание и грижа за природата“ цели да приобщи деца от ромски произход и други етнически малцинства към образователния процес и тяхното трайно задържане в училище. Той се явява естествено продължение на успешно изпълнения тригодишен проект „Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“.

Дейностите ще се реализират на територията на общината в партньорство със СУ „Елин Пелин“, както и с училището и детската градина в с. Каменар. Към тях ще бъдат включени по райони и други образователни институции, предимно в сферата на предучилищното образование. Така ще бъдат изпълнени изискванията на процедурата да се създадат условия за интеркултурна комуникация и работа в мултиетническа среда в образователните институции с различна концентрация на уязвими групи.

Проектът предвижда извънкласни дейности и занимания в природна среда. Целта е да се премахнат бариерите, възпрепятстващи ученето и участието на всяко дете в образователния процес. Срокът за изпълнение е 24 месеца.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна