ОИЦ-ВАРНА ПОСЕТИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ОТ ОБЩИНА АВРЕН

Областният информационен център-Варна посети земеделски производител от село Здравец, Община Аврен. Апостол Апостолов е закупил техника за своето стопанство по проект чрез Местна инициативна група „Аврен-Белослав“. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Общата стойност на проекта „Закупуване на земеделска техника за животновъдството и машина за прибиране на етерично-маслени култури“ е 391 149, 97 лв.

Неговата основна цел е повишаване конкурентоспособността и осигуряване на условия за дългосрочно устойчиво развитие на стопанството.

С помощта на европейските средства земеделският производител е закупил модерен трактор и специализирани гуми за него, както и сенокосачка. Тракторът се използва за сеитба, за пръскане и торене. Снабден е със съвременни GPS системи, секшън контрол и автопилот. Отговаря на всички екологични изисквания. Той е мощен и надежден, с него се работи лесно, много по-бързо и качествено. Освен това е икономичен и пести гориво, разказа пред ОИЦ-Варна Апостол Апостолов. Сенокосачката коси люцерна за животните, но има приложение и в земеделието при обработката на земя.

Автоматизирането на процесите повишава ресурсната ефективност в стопанството, намалява разпиляването на зърното при ръчното подаване на храна, подобрява хигиената и комфорта на животните.

Проектът е стартирал на 1.06.2023 г. и ще продължи до 1.06.2025 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна