ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ NEXT „ЧЕРНОМОРСКИ БАСЕЙН“

Областният информационен център-Варна се включи в Международната конференция „Устойчив туризъм и син растеж в Черноморския регион“, домакин на която бе Висшето училище по мениджмънт (ВУМ). Събитието се проведе в изпълнение на проекта INTERSMARTS: „Интердисциплинарни решения за интелигентен устойчив туризъм и услуги за син растеж в Черноморския басейн“, финансиран от програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027 г. Консорциумът по проекта се ръководи от ВУМ (България) и включва Международен гръцки университет (Гърция), Молдовски държавен университет (Република Молдова) и Истанбулска агенция за развитие (Турция).

Ключовата задача на форума бе да насочи вниманието към туризма от Черноморския регион като важен елемент от синята икономика и двигател на синия растеж. По време на срещата бяха представени предизвикателствата пред сектора, свързани с подобряване на неговата устойчивост, внедряване на иновации и технологични решения и ефективно взаимодействие с други сфери. Експерти и изследователи от България, Гърция, Молдова и Турция споделиха своя опит и добри практики в тези направления и заедно с участниците в конференцията очертаха възможностите за развитие на научни изследвания и иновации с цел преодоляване на идентифицираните трудности.

В рамките на конференцията бе поставено и официално начало на работата на международната мрежа INTERSMARTS – обединение на експерти и научни работници от различни области, която има за задача да увеличи усвояването на нови знания и иновации в туризма и свързаните с него услуги, за да се подобри устойчивостта на сектора и да се активизира приносът му за синия растеж на Черноморския регион.

Проектът INTERSMARTS е стартирал на 15.06.2024 г. и ще продължи до 14.12.2025 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна