ОИЦ-ВАРНА ПРЕДСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА МСП НА СЪБИТИЕ ПО ПРОГРАМА EWA

Областният информационен център-Варна се включи с презентация на тема „Възможности за финансиране за малки и средни предприятия“ в събитие по Програма „Участие на жени в производството на селскостопански храни” 2024/ Empowering Women in Agrifood 2024 (EWA). Тя се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна е съдействаща организация. Основната цел на програмата е да се подобрят предприемаческите умения на жени, желаещи да стартират собствен бизнес в агрохранителния сектор.

Управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова, която е и ментор на участници в EWA, запозна присъстващите в онлайн срещата с програмите на национално ниво, финансирани от Европейските фондове 2021-2027 г., с програмите за териториално сътрудничество, както и с Европейската политика на сближаване, която предоставя значителни финансови ресурси за инвестиции в регионалното развитие - подпомагане на МСП за разширяване на дейността и увеличаване на конкурентоспособността на местно и национално ниво.

Д-р Николова представи и Програмата „Единен пазар“, която подкрепя фирмите в техния стремеж да се интегрират по-ефективно в единния пазар на ЕС. Целта е да се улесни достъпът до нови пазари и финансиране, което е от решаващо значение за растежа и развитието на малкия и средния бизнес.

В рамките на събитието бе презентиран и Механизмът за микрофинансиране „Прогрес“ - важен инструмент за МСП, особено за тези, които тепърва започват своя бизнес или разширяват дейността си. Той предлага микрокредити на стойност до 25 000 евро, които са особено подходящи за малки предприятия и самостоятелно заети лица.

Аудиторията научи още какви възможности за фирмите предоставят дълговите финансови инструменти - „Микрокредитиране със споделен риск“ и „Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране“, подходът Водено от общностите местно развитие и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която с европейски средства организира за предприятията търговски мисии в чужбина.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна