ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА ПО ПРОЕКТА MARMAPS

ОИЦ-Варна се включи в информационна среща, по време на която бяха представени основните цели, дейности и очакваните резултати от изпълнението на проекта MARMAPS – „Екологично електронно портфолио с отворен достъп за съвместно морско пространствено планиране и опазване на уязвимите морски екосистеми в басейна на Черно море“. Той се финансира от програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027 г. Общият му бюджет е 498 358 евро. Партньори по проекта са организации от България, Гърция, Румъния и Украйна. От българска страна по него работи Черноморска мрежа на НПО, която е водещ партньор.

MARMAPS има за цел да подобри знанията за опазване на ценните екосистеми на Черно море, като разработи екологично електронно портфолио с отворен достъп за съвместно морско пространствено планиране и възстановяване на морското биоразнообразие. Идеята е да бъде улеснен достъпът до научни данни и инструменти, както и да бъдат включени заинтересованите страни в подобряването на рамката за опазване на морските защитени територии на ниво морски басейн.

Електронната платформа ще съдържа система за подпомагане вземането на решения, образци на протоколи за мониторинг, инструменти за гражданска наука и добри практики за управление на морските територии. Тя ще подпомогне обмена на информация и ще бъде в основата на дългосрочна подкрепа между членовете на целевите групи и заинтересованите страни за популяризиране на биоразнообразието в Черно море и неговото опазване.

MARMAPS е стартирал на 20.06.2024 г. и ще продължи до 19.12.2025 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна