Планирани мерки за подкрепа чрез подхода за ИТИ по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Планирани мерки за подкрепа:

  • Приоритет 2 "Отпадъци"

Специфична цел: "Насърчаване на прехода към кръгова и основаваща се на ефективно използване на ресурсите икономика"

Мярка: Изграждане на общински център и система за разделно събиране на различните потоци отпадъци от бита, различни от опаковки (хартия, пластмаса, метал, стъкло), но също и едрогабаритни отпадъци, както и предоставяне на възможност за извършване на поправка и подготовка за повторна употреба. На територията на такъв център може да бъде включена и възможност за събиране и рециклиране на строителни отпадъци от бита.

Допустими кандидати: всички общини

  • Приоритет 3 "Биологично разнообразие"

Специфична цел: "Подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително  в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване"

Мярка: Дейности за осигуряване на подходящи условия за опазване ex situ в изпълнение на изискванията на Конвенцията за биологично разнообразие (Рио де Жанейро, 1992) - надграждане и модернизиране на съоръженията и осигуряване на оборудване за спасителни центрове, зоологически градини, вивариуми, ботанически градини, дендрарии, живи колекции и центрове за размножаване и отглеждане на застрашени/защитени видове и др..

Допустими кандидати: общини, организации с нестопанска цел, научни институти, висши училища и юридически лица със стопанска цел, които са собственици на посочените структури за опазване ex situ. За ЮЛСЦ максималният бюджет е до левовата равностойност на 200 000 евро. Физически лица не са допустими кандидати.

  • Приоритет 4 "Риск и изменение на климата"

Специфична цел: "Насърчаване на адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и устойчивостта, като се вземат предвид еко-системни подходи"

Мярка: Мерки за превенция и управление на риска от наводнения, с фокус върху екологосъобразните решения – създаване на управляеми полдери и малки буферни басейни в заливни тераси на реките; възстановяване на връзките с воден басейн или на естественото състояние на речното корито, на стари меандри, на наводняеми зони с цел увеличаване на водозадържането; мерки за защита на речните брегове срещу ерозия - защита на брега с габиони и др. Ако е обосновано и приложимо, се допуска изпълнението им в комбинация със сива инфраструктура.

Мерки за превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси – свлачища, срутища, ерозии, абразии.

Допустими кандидати: общини, областни управи

  • Приоритет 5 "Въздух"

Специфична цел: Подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване.

Мярка: Мерки за справяне с вторичното разпрашаване – зелена инфраструктура в градска среда (изграждане на "зелени поясни/зони", зелени стени, озеленяване на „кални петна“, зелени покриви и др., включително интелигентни зелени решения.)  Фокусът е върху качеството на атмосферния въздух (КАВ) чрез инвестиции в растителни видове с най-висока степен на ефективност по отношение улавянето на фини прахови частици (ФПЧ) и пречистването на въздуха по естествен път.

Допустими кандидати: общини, попадащи в обхвата на Решение на Съда на Европейския съюз по дело C-488/15 от 5 април 2017 г., с регистрирани превишения на среднодневните норми и/или средногодишната концентрация на ФПЧ, отчетени в периода 2017-2021 г. и действаща общинска програма за КАВ (Асеновград, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Смолян, Хасково и Шумен)