Министър Карамфилова: Няма да загубим средства по програма „Околна среда” заради проекта за оползотворяване на RDF на Столична община

Предприехме действия и няма да бъдат загубени средства по Оперативна програма „Околна среда” заради проекта за оползотворяване на RDF на Столична община. Това обяви днес министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместен брифинг с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с проект „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“.

„Вече е безспорен фактът, че проектът няма да се изпълни със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г. (ОПОС)“, каза министър Карамфилова и допълни, че екипът на управляващия орган на ОПОС повече от четири години подпомага усилията на бенефициента и неговия партньор „Топлофикация София“ в хода на реализирането му.

От близо 308 млн. лв. (без ДДС) общ бюджет за изпълнение на проекта по оперативна програма „Околна среда“ са били осигурени над 177,6 млн. лв. безвъзмездно финансиране. От тях аванс 40% или малко над 70 млн. лв. са предоставени на Столичната община още през декември 2018 г. В решението на ЕК за одобрение на проекта от 01.04.2020 г. е поставено условие за сключване на първия договор за строителство в рамките на 3 години след датата на одобрението, т.е. до 01.04.2023 г.

„Можеше да водим разговора с вас на 1 април и тогава да кажа, че е изтекъл срокът и е пропусната възможността Столична община да направи каквото и да било. Но нямаме време за губене, предстои екипът на оперативната програма да започне преговори с ЕК и да отпадне ключовият индикатор, свързан с реализиране на проекта. С успешното предоговаряне ще избегнем налагане и на плоска финансова корекция в размер на милиони“, категорична беше Росица Карамфилова. Около една трета от средствата по ос „Отпадъци“ на програмата е била предвидена за този проект. Министърът допълни, че вече е създадена организация за това неизползваният финансов ресурс да се насочи към индексация по договорите във връзка с инфлацията, приоритетно към проектите в секторите ВиК и отпадъци.

Във връзка с новата Програма „Околна среда 2021-2027 г.“ министър Карамфилова съобщи и за „научените уроци“ като вече ще има изискване кандидатът да е обявил обществените поръчки за избор на изпълнител на основните дейности още на етапа на кандидатстването. По този начин се цели да се минимизират рисковете от значителни забавяния в изпълнението, а в някои случаи, както при проекта за оползотворяване на RDF на Столична община, намаляване и на риска от загуба на финансов ресурс.