Управляващият орган подкрепя потенциалните кандидати в най-ранен етап от изпълнението на ПОС 2021-2027 г.

41 общини обсъдиха обхвата на процедурата за рекултивация на депа за битови отпадъци

Управляващият орган (УО) на Програма "Околна среда" 2021-2027 г. (ПОС) проведе консултация с представители на 41 потенциални кандидати по процедура „Рекултивация на депа/клетки на депа за битови отпадъци“. Подкрепата е насочена към развитие и подобряване на общинските системи за управление на отпадъци на регионално ниво, за да могат българските общини да постигнат целите, заложени в Директивата за отпадъци в определения за това срок – до 2030 г.

На проведената в сряда онлайн среща общините поставиха теми за обсъждане по обхвата и изисванията на процедурата, и получиха конкретни препоръки и пояснения от страна на екипа на ПОС и от ресорната дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ към МОСВ.

През този програмен период подходът на Управляващия орган е да работи активно с потенциалните бенефициенти още на най-ранен етап, като тази стратегия ще се прилага за всички предстоящи процедури. Целта е да се подобри цялостният процес на изпълнението на програмата – от повишаване качеството на насоките за кандидатстване, през оптимизиране подготовката на проектните предложения, а оттам и гарантиране на успешното последващо изпълнение на проектите.

Критериите за оценка на проектни предложения по процедурата ще бъдат представени за одобрение от Комитета за набдюдение по програмата на второто заседание през март 2023 г. Очаква се процедурата да бъде обявена във второто тримесечие на тази година.

Списък с поканените общини, идентифицирани като потенциални кандидати по процедура „Рекултивация на депа/клетки на депа за битови отпадъци“ може да видите тук.