Кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) за финансиране по ПОС 2021-2027 г.

На 27.06.2023 г. Управляващият орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (УО на ПРР) отвори за кандидатстване процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“.

По тази процедура може да се кандидатства за финансиране от следните приоритети, за които е осигурено финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС 2021-2027 г.):

„РИСК И ИЗМЕНЕНИЕ НА КЛИМАТА“ за финансиране на следните дейности:

  • Мерки за превенция и управление на риска от наводнения с допустими бенефициенти общини и областни администрации. Бюджет – 91 901 486,68 лв.
  • Мерки за превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси – свлачища, срутища, ерозии, абразии с допустими бенефициенти общини, областни администрации и Агенция „Пътна инфраструктура“. Бюджет – 48 895 750,00 лв.

„ВЪЗДУХ“ за финансиране на следните дейности:

  • Мерки за справяне с вторичното разпрашаване – зелена инфраструктура в градска среда (изграждане на "зелени поясни/зони", зелени стени, озеленяване на „кални петна“, зелени покриви и др., включително интелигентни зелени решения) с допустими бенефициенти общините: Асеновград, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Смолян, Хасково и Шумен. Бюджет – 59 650 457,35 лв.

По програма „Околна среда“ 2021-2027 г. е допустимо предоставянето на 100% безвъзмездна финансова помощ, при условие че от инвестициите няма да се генерират приходи в срок от 5 години след реализиране на проектните дейности и приключване на проекта.

Единните указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (Единни указания) са достъпни ТУК

Управляващият орган на ПОС 2021-2027 г. (УО на ПОС) взе активно участие в разработването на Единните указания. На най-ранен етап бяха комуникирани възможностите за подкрепа чрез подхода ИТИ и беше получена обратна връзка от потенциални бенефициенти за техния интерес за участие, предизвикателствата и рисковете, които виждат при  кандидатстването и последващото изпълнение.

В резултат на получената информация и извършени анализи през месец Април/Май 2023 беше идентифицирана възможност от по-сериозен риск при включване в ИТИ подхода на проекти по Приоритети 2 "Отпадъци" и 3 "Биологично разнообразие", като в тази връзка бе взето решение средствата, алокирани за тези мерки, да бъдат инвестирани пряко чрез процедури за предоставяне на БФП, разработени и обявени директно от УО на ПОС.

Липсата към момента на обявяване на ИТИ процедурата (към дата 27.06.2023 г.) на детайлни параметри по отношение на мярката за изграждане на общински центрове и системи за разделно събиране на битови отпадъци, различни от опаковки, не позволи същата да бъде включена в настоящата процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“.

Към мярката има принципен интерес, но от консултациите с потенциалните кандидати-общини стана ясно, че се изисква индивидуален подход и отчитане на редица специфики на местно ниво по отношение на нейното структуриране. Отчетено беше, че няма възможност това да се оцени на ниво концепция за ИТИ, поради което се планира обявяването на процедура за подбор на проектни предложения на хоризонтално ниво, директно от страна на УО на ПОС.

По мярката за осигуряване на подходящи условия за опазване ex situ в изпълнение на изискванията на Конвенцията за биологично разнообразие след проведени срещи с потенциалните бенефициенти бе взето решение като първа стъпка да бъде отворена процедура за предоставяне на техническа помощ. Чрез нея ще се подкрепят общините с общински зоологически градини в подготовката на инвестиционни проекти за последващо финансиране, базирани на изготвен план за развитие на зоологическата градина, план за колекцията и др. Впоследствие ще бъде отправена поканата за кандидатстване за финансиране на инфраструктурните дейности – надграждане и модернизиране на съоръженията и осигуряване на оборудване.

Детайлна информация за процедурите, които ще бъдат отворени, както в резултат от предварителния подбор на концепции за ИТИ по приоритети „Риск и изменение на климата“ и „Въздух“, така и по другите приоритети на програмата, се публикува своевременно на страницата на програмата в Единния информационен портал: https://www.eufunds.bg/bg/opos/term/409 и в публичния модул на системата ИСУН: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Active.