Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ представи проектите за осигуряване на подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от увеличението на цените на енергията

ОП "Околна среда 2014-2020 г." осигурява ресурс в размер на 283 млн. лв.

На откриващо събитие днес Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) представи информация по проекти за осигуряване на подкрепа на особено засегнати от увеличението на цените на енергията малки и средни предприятия (МСП) чрез т.нар. инструмент SAFE (Supporting Affordable Energy).

В България инструментът SAFE ще се прилага по всички оперативни програми, като по шест от тях подкрепата ще бъде насочена към малки и средни предприятия (МСП), които са особено засегнати от повишените цени на електрическата енергия през 2022 г. Със средства от оперативните програми ще бъдат възстановени допустими разходи за компенсации, които са предоставени по Националните програми за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, приети с РМС № 30/2022 г. и РМС № 534/2022 г.

С цел определяне на съвкупността от допустими крайни получатели на помощ сред всички небитови крайни клиенти на електрическа енергия, беше извършена детайлна обработка на данните за предоставените компенсации и бяха идентифицирани допустимите по правилата на европейските фондове крайни получатели – т.е. отговарящите на критериите за МСП.

Общият размер на финансирането от Оперативните програми ще бъде 898.5 млн. лв. Този ресурс е насочен към подпомагане на общо 105 263 малки и средни предприятия, като от сметките им за електрическа енергия за периода февруари – септември са приспаднати компенсации, изчислени по правилата на Националните програми за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Общият размер на финансиране е разделен както следва:

  • 283.5 млн. лв. по ОПТТИ;
  • 283 млн. лв. по ОПОС;
  • 174 млн. лв. по ОПРР;
  • 104 млн. лв. по ОПИК;
  • 47 млн. лв. по ОПНОИР;
  • 7 млн. лв. по ОПДУ.

„С общи усилия, добър колектив и в добра комуникация с всички Управляващи органи очаквам, че изпълнението на тези проекти ще се случи по най-добрия начин. Използвали сме целия си опит, за да направим правилното таргетиране, за да знаем кои малки и средни предприятия са допустими за компенсации в следствие на високата цена на електроенергията“, коментира Диан Червенкондев, председател на Управителния съвет на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Той обясни, че Фондът разполага с необходимия административен, финансов и оперативен капацитет да администрира процеса по предоставяне на компенсациите. „Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е една от най-важните структури, които гарантират стабилността на финансовите разплащания и доверието в системата на енергетиката“, допълни в заключение Червенкондев.

Събитието се състоя в присъствието на представители на Управляващите органи на оперативните програми, в сградата на Министерството на околната среда и водите на ул. „Уилям Гладстон“ № 67.