Представени са резултатите от теренни проучвания на мрежата „Натура 2000“ в морска среда в българската част на акваторията на Черно море

Проектът е финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“

Екип по проект за теренни проучвания на мрежата „Натура 2000“ в морска среда предлага актуализиране на съществуващи и определяне на нови защитени зони в Черно море. Това стана ясно по време на заключителната пресконференция по изпълнението на проект „Натура 2000 в Черно море“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Бенефициент по проекта е дирекция „Национална служба за защита на природата” към Министерството на околната среда и водите. По проекта беше привлечен екип от международни експерти с богат опит в морското картиране.

Целта на проекта е завършване на мрежата „Натура 2000“ в морската среда. Основните дейности са свързани с проучване и картиране на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и техните популации, както и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република България.

В рамките на проекта е извършено най-голямото и най-концентрираното усилие в България към момента за проучване на морските екосистеми. Черно море е уникално със затворения си характер и наличието на приземен мъртъв слой от сероводород, където няма живот. Поради това крайбрежните местообитания и повърхностните води, които са богати на живот, са изключително ценни.

Обект на проучване и оценка бяха седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни (делфини) и два вида риби (Дунавска скумрия и малък карагьоз). От местообитанията са изследвани постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини; естуари; тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едва покрити с морска вода; обширни плитки заливи; рифове; подводни структури, образували се под действието на просмукващи се газове; подводни или частично подводни морски пещери.

Проведени бяха теренни проучвания за картиране и оценка на състоянието на два ендемични подвида китоподобни (делфини) в изключителната икономическа зона на Република България (36,000 км2), шелфа и крайбрежна акватория (2477 км2) в 17 защитени зони от мрежата Натура 2000 – Черноморска афала (Tursiops truncatus ponticus) и Черноморска морска свиня (Phocoena phocoena relicta). Анализът на получените данни от теренните изследвания показва, че границите на разпространение на Афалата заемат площ от 34 100 кв. км, плътността й е 0,304 инд./кв. км, а средната численост е 9738 индивида. По отношение на морската свиня установените граници на разпространение заемат площ от 35 700 кв. км, плътността й е 0,211 инд./кв. км, средната численост е 6756 индивида.

В отделните елементи на теренната работа участваха 14 експерти, трима капитани на кораб и петима професионални пилоти, а проучването беше извършено със самолет, кораб и от стационарни точки. Картирането на двата вида китоподобни премина през четирите сезона на годината. Това е най-мащабното проучване на българската зона на Черно море от въздуха за китоподобни бозайници по 8 предварително зададени секции на цялата икономическа зона.

Резултатите от изпълнението на проекта ще спомогнат за запазването и устойчивото управление на природните ресурси в българската зона на Черно море, като ще дадат възможност това управление да се основава на конкретна, надеждна и научно обоснована информация за морските видове и местообитания.