Община Раднево вече разполага с нова водопроводна мрежа

Мащабният ВиК проект е финансиран със средства по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“

Община Раднево вече разполага с нова водопроводна мрежа. Дейностите са в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия обслужвана от “Водоснабдяване и канализация” EООД - Стара Загора“. Изпълнените обекти в агломерация Раднево са три, на обща стойност 3,8 млн. лв.

Реконструираната вътрешна водопроводна мрежа на града е с обща дължина над 2,3 км. С цел осигуряване нормалното функциониране на личния и обществен транспорт в града, водопроводът основно е изграден по безизкопен способ. С успешното изпълнение на обекта се постига намаляване на загубите на вода, драстично ограничаване на разкопаванията и предотвратяване спирането на водоподаванията заради възникнали аварии.

В изпълнение на проекта е рехабилитиран външният довеждащ водопровод от водна кула „Ковач“ до Ревизионна шахта „Знаменосец“, с обща дължина над 3,7 км. По трасето на водопровода е осигурено измерване на водните количества и налягането, което позволява надежден мониторинг на съоръжението и гарантира непрекъснатост на водоподаването към град Раднево. Изпълнението на обекта спомага за намаляване на загубите на вода и за повишаване устойчивостта на цялата водоснабдителна система „Марица-изток“.

По проекта също са изградени 8 нови дълбоки тръбни кладенци на дълбочина 110 м. в землищата на селата Хан Аспарухово и Горно Ботево. Те се намират в санитарно - хранителни зони на съществуващите шахтови кладенци, служещи за водоснабдяването на съседните села. Новите кладенци решават проблема с количеството и качеството на водата за водоснабдителна система „Марица-изток“.

Това е най-мащабният ВиК проект в Раднево. Реконструкцията на водоснабдителната мрежа гарантира подобрени ВиК услуги и качествена питейно-битова вода за хората в общината.