Започва изпълнението на проект „Несебър е за по-чист въздух“

Община Несебър започва изпълнението на проект „Несебър е за по-чист въздух“ (№ BG16FFPR002-5.001-0011) по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС 2021-2027  г.). Проектът се финансира по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ на ПОС.  

Дейностите по проекта предвиждат подмяна на отоплителните устройства на домакинствата, които използват за отопление уреди с твърди горива, с алтернативни форми за отопление. За домакинства, получаващи помощи за отопление, ще се монтират и фотоволтаични системи за собствено потребление (при изпълнени условия, съгласно поканата за кандидатстване).

Ще бъде създадена организация за набиране на заявления от представители на целевата група за подмяна на топлоуреди, като се оказва съдействие на потенциалните крайни получатели за попълване и подаване на нужните документи, включително посещения на място по домовете и консултиране. Старите отоплителни устройства ще бъдат демонтирани. Ще се извърши доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на новите екологосъобразни топлоуреди и на фотоволтаичните системи за собствено потребление. С оглед на получаването на по-голяма разгласа за възможностите по проекта ще се проведат комуникационни кампании на местно ниво.

Общата стойност на проекта възлиза на 9,2 млн. лв., от които 7,8 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 1,39 млн. - национално съфинансиране от държавния бюджет на България.

С реализирането на проекта се цели подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Несебър чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяване на въздуха.

Социално-икономическите и екологични цели на проекта са: подобряване на здравето и качеството на живот на жителите в община Несебър в резултат от подобреното качество на въздуха; подобряване на качеството на околната среда в община Несебър чрез намаляване на свързаните с битовото отопление вредни емисии на ФПЧ; стимулиране на домакинствата да преминат към по-екологични форми на битово отопление.

Инвестиционните мерки в проекта са насочени директно към основния източник на замърсяване с ФПЧ10 - битовото отопление с твърдо гориво. Реализирането им ще допринесе за неколкократно намаление на емисиите на замърсителите, емитирани от битовото отопление на твърдо гориво и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Мерките по настоящия проект се очаква да допринесат за изпълнение ангажиментите на страната по подобряване управлението на качеството на въздуха, както и на други цели, произтичащи от националното законодателство, което транспонира изцяло Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008 г. относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.