В община Русе ще подменят печки на твърдо гориво с екологично отопление

Община Русе ще получи безвъзмездна финансова помощ по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. за изпълнението на  проект  BG16FFPR002-5.001-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Русе“. Проектът е по процедура  BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ на Програмата.

Общата му стойност е 36,7 млн. лв., от които 31,2 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 5,5 млн. лв. - национално съфинансиране от държавния бюджет на България.

Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Русе чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление, като се подменят отоплителни уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства (високоефективни уреди на пелети/електричество).

Ще бъдат обхванати всички населени места в общината. Предстои провеждането на широкомащабна кампания за запознаване на хората с възможностите по проекта, техническа подкрепа за набиране на заявления за кандидатстване от домакинствата, демонтаж на стари уреди, доставка и монтаж на нови и проектиране и доставка на фотоволтаични системи за собствено потребление със съоръжения за локално съхраняване на енергия за енергийно бедни домакинства, избрали да подменят старите си уреди с такива на електричество.

Социално-икономическите ползи на проекта са свързани с опазване на здравето и повишаване на качеството на живот на жителите и гостите на община Русе.