МОСВ и Европейската инвестиционна банка подписаха споразумение за експертна подкрепа при изпълнението на проекти

Бюджетът е в размер на 4,9 млн. лв., осигурен от Програма "Околна среда" 2021-2027 г.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис днес подписаха споразумение за услуги за консултантска подкрепа на проекти в сферата на околната среда.

Споразумението предвижда ЕИБ да предостави на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. експертна подкрепа по ефективното изпълнение и управление на стратегически инвестиции по Приоритети „Води“, „Отпадъци“ и „Биологично разнообразие“. Общата стойност на споразумението е в размер на 4 889 575 лева безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 15 януари 2027 г.

„Благодаря на Представителството на Европейската комисия и ЕИБ за нашето сътрудничество. Много хора смятат, че Министерството на околната среда и водите се занимава с пеликаните в резервата „Сребърна“. Това е така, но МОСВ има много важна роля във всички инвестиционни процеси в страната, които са тясно обвързани с придвижването на ЕС към целта за климатична неутралност – NetZero 2050. За да вървим в тази посока, бързата консултантска помощ, която получаваме с това споразумение за конкретни проекти, е много ценна. Поставили сме си за цел да намалим административната тежест, която е в наши ръце, за да ускорим и облекчим инвестиционния процес в страната – това е обещанието ни за 2024 г.“. Това каза министър Юлиян Попов след подписването на споразумението, което се състоя в Представителството на ЕК в България.

Споразумението за консултантска подкрепа обхваща регионални проекти за водна инфраструктура и други приоритетни инвестиции в сферата на околната среда в България. Това ще улесни усвояването на безвъзмездни средства от Европейския съюз, като същевременно ще насърчи действия в областта на климата и устойчивото развитие на околната среда в страната.

„Предоставяме консултантски услуги на най-високо ниво и доразвиваме отличното си сътрудничество с българските власти, за да предложим експертни познания за секторите, които ще бъдат в основата на устойчивото развитие на България през идните години“, каза Кириакос Какурис.

През периода 2021-2027 г. чрез настоящото споразумение ЕИБ ще продължи да оказва експертна подкрепа при изпълнението на проекти с бенефициенти ВиК оператори. В допълнение към експертизата за изпълнението на стратегически инвестиции във ВиК сектора консултантската служба на ЕИБ ще окаже подкрепа и по приоритет „Отпадъци“ за разработване на проекти, свързани с центрове за разделно събиране и повторно използване на отпадъци. В рамките на сектор „Биологично разнообразие“ предвидената подкрепа включва посещения на място за установяване наличие на инвазивни чужди видове и нетипични видове, определяне разпространението на целевите типове местообитания и видове, с цел гарантиране изпълнението на мерките от Националната рамка за приоритетни действия за „Натура 2000“.

В рамките на предходно споразумение между МОСВ и ЕИБ за предоставяне на подкрепа за проекти през програмен период 2014-2020 г. експертизата беше насочена към ефективното изпълнение на стратегическите инвестиции във водния сектор по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Бенефициенти по проектите бяха 14 ВиК оператора по прилагането на регионален подход в 14-те консолидирани области. ЕИБ предостави помощ и за укрепване капацитета на 6 новоконсолидирани ВиК оператора, които са потенциални бенефициенти по настоящата Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Изпълнението на предходното споразумение приключи през декември 2023 г.