Стартира проект за оптимизиране на инфраструктурата от мрежи с места за наблюдение на Изпълнителна агенция по околна среда

Изпълнителна агенция по околна среда започна изпълнение на проект „Оптимизиране на инфраструктурата от мрежи (с места за наблюдение) за прилагане на схемите за мониторинг на горски екосистеми в страната“ (№ BG16FFPR002-3.003-0001 ). Проектът се изпълнява в партньорство с Институт за гората към Българска академия на науките. Общата стойност на инвестицията е 4,7 млн. лв., изцяло осигурени от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Проектът цели изграждане на необходимата инфраструктура от мрежи с постоянни пробни площи (ППП) в съответствие с ръководството на Международната кооперативна програма за мониторинг и оценка на състоянието на горските екосистеми (ICP Forests). По-конкретно усилията са насочени към развитие на инфраструктурата на програмата за интензивен мониторинг на горски екосистеми (ниво 2).

Към настоящия момент мрежата по ниво 2 включва 4 постоянни пробни площи – „Витиня“ „Юндола“, „Старо Оряхово“ и Комплексна фонова станция „Рожен“, разположени в 4 от десетте района, на които условно е разделена територията на страната. В отговор на изискванията, заложени в Ръководството на Международна кооперативна програма „Гори“ е необходимо разширяването на мрежата по ниво 2, като броят на ППП бъде увеличен на 10.

Избраните нови пробни площи трябва да отговарят на следните изисквания:

- да са разположени в достъпни места, електро- и водоснадбени, за да е възможно инсталиране и включване на апаратура за измерване на показатели;

- да са в горски местообитания, покриващи основните типове горски екосистеми, установени на територията на страната.

За целта е необходимо да бъдат изградени 6 нови, постоянни пробни площи, оборудвани за изпълнение на схемите за интензивен мониторинг (ниво 2), а на съществуващите постоянни пробни площи да бъде извършено дооборудване с апаратура за измерване на амоняк в автоматичните измервателни станции за качество на атмосферния въздух. Следва също да бъде извършено преоборудване на инсталациите за събиране на проби от атмосферни валежни отлагания, дървесен опад и лизиметрични води.

Изпълнението на проекта ще допринесе за получаване на повече данни и информация за състоянието на горските екосистеми и въздействията върху тях на биотични и абиотични фактори. Това ще спомогне за изясняване на взаимовръзката причина-ефект и за формулиране на адекватни мерки и политики, насочени към съхраняване и увеличаване функциите на горите, в т.ч. опазване на биологичното разнообразие и намаляване на тенденциите за изменение на климата, чрез увеличаване на площта, качеството и устойчивостта им.