Национално сдружение на общините в България ще окаже подкрепа на 70 общини в процеса на управление на битовите отпадъци

Проектът е финансиран от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще окаже методическа подкрепа на общините при изпълнение на законово възложените им ангажименти по управление на отпадъците. Проектът (№ BG16FFPR002-2.001-0001) се финансира от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. и е на стойност почти 5 млн. лв.

В рамките на проекта най-малко 70 общини, заявили необходимост от подкрепа, ще бъдат подпомогнати при подобряване системите си за управление на отпадъците, съгласно заложените в приложимото законодателство отговорности - разделно събиране на отпадъците при източника, осигуряване на инфраструктура и съоръжения за тяхното третиране, въвеждане на система от стимули и санкции за гражданите и бизнеса, създаване на условия за определяне на таксата за битови отпадъци с водеща основа количество и др.

Като част от предвидените дейности, НСОРБ ще систематизира данни за състоянието на системите в отделните общини, ще проучи водещи европейски практики, ще извърши анализ на съществуващата ситуация с оглед идентифициране на потребностите от подкрепа. Ще бъдат разработени 8 примерни модела (в зависимост от вида населено място и типа застрояване), позволяващи измерване на обема и/или количеството на събраните битови отпадъци.

В рамките на проекта ще бъде разработен специализиран софтуер за начисляване на такса битови отпадъци. На база реализираните дейности, НСОРБ ще систематизира предложения на промени в нормативната уредба, както и примерни нормативни актове на ниво община.

В допълнение, НСОРБ ще осигури за общините експертна подкрепа за определяне на финансовите източници за дейностите по управление на отпадъци и за провеждане на информационни кампании за гражданите и бизнеса.

В резултат от изпълнението на проекта се очаква да се подобрят системите за управление на отпадъците и да се усъвършенстват организационните структури за управление на дейностите в общините. Целта е да се осигури плавно преминаване към определяне размера на такса „битови отпадъци“ с водеща основа „количество“ и прилагане на принципа „замърсителят плаща“, и да се повиши обществената информираност на гражданите и бизнеса за управлението на отпадъците.

Мерките ще се изпълняват на територията на шестте района за планиране.