Започва кампанията „Нашата планета, нашият климат”

Кампания за повишаване на осведомеността и мотивацията сред младите хора за справяне с климатичните промени чрез поредица от научни работилници започва сред ученици и студенти в цялата страна. „Нашата планета, нашият климат” е кампания на Програма „Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 г. и инициативата Wind of Change, която ще се проведе в периода 15 май 2024 г.-30 април 2025 г.

„Инициативата е нова за България, затова даваме подкрепа за популяризирането й. Кампанията е необходима, за да покажем с какви предизвикателства по отношение на климатичните промени ще трябва да се справим. Това е естествено продължение на дългогодишните усилия на ПОС да насърчава екологично съзнание у младите граждани в България“, каза Галина Симеонова, ръководител на дирекция „Оперативна програма „Околна среда“ в МОСВ. „Всички ние като общество се вълнуваме от мерките за справяне с климатичните промени. Тази година е важно, че ще поставим България в центъра на климатичните събития като сесията на 61-ия Междуправителствен панел по изменението на климата, който ще се проведе в България. София ще е домакин на този форум, което поставя страната на картата на процеси, които са от значение за обществото и света“, каза Виктор Атанасов, зам.-министър на околната среда и водите с ресор „Климат“.

Според него това, че ще бъдем под светлините на прожекторите, е възможност да покажем ангажираността на България. „Всеки от нас вече усеща ефектите от човешката намеса, затова е изключително важно да имаме превенция и да изградим политики, чиито насоки ще очертае и сесията на IPCC“, каза зам.-министър Атанасов. Той благодари на партньорите от Wind of Change за това, че подкрепят усилията на институциите в работата с младите хора, които ще бъдат по-отговорни и ще знаят за провеждането на политиките по изменението на климата, които остават понякога невидими.

„Климатичната фреска, чрез която ще се провежда кампанията под формата на игра сред младите хора, е много интересен инструмент, който ще помогне да покажем по-ясно темата за климатичните промени“, каза Миля Димитрова, ръководител на Главна дирекция „Политики по изменението на климата“ в МОСВ. Според нея кампанията е много добра заради това, че ще се развие в цялата страна, а не само в София. „Бизнесът, политиците и всеки отделен човек – всички имаме отговорност планетата да остане приятно място за живеене“, каза Магдалена Малеева, създател на инициативата Wind of Change.

Целевата аудитория на кампанията са учениците от гимназиален етап и студентите, каза Гергана Берова от Wind of Change. „Целта е да повишим осведомеността, да ангажираме и мотивираме младите хора и те да знаят, че има какво да направят, както и да ги овластим, давайки им инструменти за действие“, добави Берова. Предвидено е в работилниците да се организират в 20 училища и университети с участието на общо 500 ученици от 9, 10 и 11 клас и студенти. До края на учебната година играта ще се проведе в четири училища и един университет. По време на работилницата участниците ще научат за климатичните промени и човешката дейност, причините за някои климатични промени и последствията върху планетата.

Организаторите ще насърчат работата по групови проекти на учениците и студентите, които да изчислят въглеродния отпечатък на всеки от тях, на цялото учебно заведение. Така ще може да се изготви и план за намаляване на емисиите във всяко учебно заведение, в което се е провела кампанията.