Oбявяване на процедура чрез директно предоставяне на БФП „Изпълнение на мярка 4 от Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000”

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ДИРЕКТНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ № BG16FFPR002-3.004 „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЯРКА 4 ОТ НАЦИОНАЛНАТА РАМКА ЗА ПРИОРИТЕТНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА НАТУРА 2000“ ПО ПРИОРИТЕТ 3 „БИОЛОГИЧНО РАЗНООБРАЗИЕ“ НА ПОС 2021-2027 г.
Ръководителят на Управляващия орган на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС 2021-2027 г.) утвърди документите по чл. 26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските фондове за споделено управление по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-3.004 „Изпълнение на мярка 4 от  Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000“ по Приоритет 3 „Биологично разнообразие“ на ПОС 2021-2027 г., включващи условия за кандидатстване и условия за изпълнение с приложенията към тях. Конкретен бенефициент по процедурата е Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ. 
Предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е насочена към подпомагане ефективната работа на органите за управление на защитените зони от мрежата Натура 2000, като се осигурят необходимите техника, софтуер и оборудване съгласно предварително направените анализи на нуждите – национален орган, който съгласно Закона за биологичното разнообразие е министърът на околната среда и водите чрез дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ и 19 регионални органа. В допълнение ще се подпомогне реформата, заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, свързана с управлението на екологичната мрежа.
Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени по процедурата чрез директно предоставяне на БФП, е до 4 500 000,00 лв. (четири милиона и петстотин хиляди лева). Финансирането за региона в преход (Югозападен регион за планиране) е до 1 575 000,00 лв. (един милион петстотин 
седемдесет и пет хиляди лева).
Максималният срок за изпълнение на проекта е 24 месеца. Срокът за изпълнение тече от датата, посочена в заповедта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. 
Пълният комплект документи е публикуван на интернет страницата на програмата /секция „ПОС 2021-2027“ към Единния информационен портал за обща информация за изпълнението и управлението на средствата от ЕС - www.eufunds.bg и в Информационната система за управление и наблюдение на 
средствата от ЕФСУ (ИСУН) – https://eumis2020.government.bg.
Крайният срок за подаване на проектно предложение съгласно условията за кандидатстване по процедурата е 10 януари 2025 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН).
Кандидатът по процедурата може да иска разяснения по условията за кандидатстване по процедурата в срок до три седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения, като изпраща въпроси чрез ИСУН.