София посреща делегатите на IPCC-61 със светлинен спектакъл, посветен на климата

София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави за 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC-61). Научният форум ще се проведе в периода от 27 юли до 2 август под домакинството на Министерството на околната среда и водите и Столична община. Това е най-голямото събитие, свързано с наука за климата, което е провеждано в България.

Участниците в научната конференция ще бъдат приветствани със светлинен  спектакъл „Хоризонт“, който ще осветява Националния дворец на културата (НДК) в три поредни вечери от 27 до 29 юли от 22:00 до 23:30 часа. Проектът е посветен на темите за климата и припомня за неразривната връзка на човека с природата, както и за отговорността, която носим за бъдещето на човечеството и на нашия общ дом.

Спектакълът е съчетание от 3D мапинг технология с динамични образи, които ще преобразят фасадата на НДК и ще предадат силните послания за значението на климата, важната роля на световната научна общност и нашата лична отговорност.

За откриването на събитието на 27 юли, към светлинната проекция „Хоризонт“ ще се присъединят 200 дрона, които ще осветят небето над София в 10-минутнен дрон спектакъл с уникални светлинни форми и послания за важното значение на действията за климата.

Проектът е финансиран от Програма „Околна среда” 2021-2027 г., която изпълнява мерки за изграждане на цялостна система за превенция и предотвратяване на риска от бедствия, и от Столична община. Осъществява се под патронажа на кмета на София, Васил Терзиев, в партньорство с Impact Nest.

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/1249976499714031/?ref=newsfeed

Повече за домакинството на България на 61-вата сесия на IPCC можете да прочетете тук.

Повече за Съпътстващата програма можете да прочетете тук.